Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A manuálterápiás eljárások

2009.05.22

MANUÁLTERÁPIÁS ELJÁRÁSOK


A manuális gyógyítás többnyire kézzel történő, rendszerint kimozgatással, masszázzsal végzett gyógyítást jelent, vagyis a tartó és mozgásszervek működészavaraival, kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával, rehabilitációjával és megelőzésével foglalkozik.
A módszer keletkezése az idők homályába vész. Valószínű a simogató, masszírozó mozdulatokból származtatható. Történelmi dokumentumokból ismert, hogy a fejlettebb kultúrával rendelkező kultúr centrumokban már 3-4 ezer évvel ezelőtt alkalmaztak jó néhány leleményes fogást a mozgásszervi betegségek gyógyítására. Az ókori kultúrák hanyatlása után az európai orvoslás őrizte meg a hippokratészi és az arab orvosok által végzett manuálterápiás kezelések mesterfogásait .
A kezelést az európaiak általában kézzel végezték az arab, a kínai, az indiai, a japán gyógyítók alkalmazzák a könyököt, a térdet és a talpat is .A Fülöp—szigeteken ,Thaiföldön a lábélet és a sarkat is felhasználják a beavatkozásra .Néhol különféle eszközöket is bevetnek (noninvazív eljárások ) a hatékonyság növelése érdekében.

                        

Kép


A manuálterápiás eljárásoknak az USA-ban nagy hagyományai vannak .Az idiánoktól elsajátított módszereket egyetemi szintre emelték ,diplomát ,doktori címet és tudományos fokozatot is lehet szerezni ezen a területen .Jellemző ,hogy az első iskolát 1842-be Osteopátia néven alapították .Majd ezt követően Kiropraxis néven 1895 –ben alapították meg a következő oktatási intézményt .A gyógyítás kezdetben az orvos társadalom ellenkezését váltotta ki .Tudománytalannak és gyógyításra alkalmatlannak (!) tekintették hosszú időn keresztül .A gyógyításban elért eredmények révén kemény küzdelmek árán sikerült magát a módszert elismertetni .

                    

Kép


A gyógyítás lényege a gerincoszlopon keletkező csigolya rendellenességek korrekciója . Az egyik ilyen rendellenesség az oszteopátiás lézió .Ez a csigolya elhelyezkedésnek ,vagy mozgásának rendellenes változása és a szomszédságában lévő szövetek csontszerű megkeményedése révén kialakuló elváltozás .A másik a szublukszáció ,a csigolyaelcsúszás, amelynek a következtében kialakuló ideggyöknyomás szintén rendkívüli fájdalmakat okoz .

                      

Kép


A gyógyítási irányzatok a csigolyák kézzel való helyreigazításával szüntetik meg a betegséget .
Magyarországon az 1970 –es évektől kezdve fordult a reumatológus orvosok érdeklődése a manuális medicina felé .Több külföldi szakember (1980-ban Brenner ,majd 1990-ben Barvicsenko) és képzetlen személyek tartottak tanfolyamokat a kriopraktikai eljárásokról .

                              

Kép

Többen a szomszédos Szlovákia területén működő népi laikusoktól elsajátított fogásokra alapozták gyógyító ismereteiket .A hazai mezőny tehát felkészültségében meglehetősen heterogén szakértőkből tevődik össze .

                               

Kép

A természetgyógyászatot szabályozó rendeletek ezt a gyógyászati ágat az orvosi végzettségűek hatáskörébe utalták úgy ,hogy azt orvosok és a gerincmanipulációt kivéve gyógytornászok is alkalmazhatják .Ezek között viszont előfordulnak természetgyógyászati alapképzettséggel nem rendelkező specialisták is .

                     

Kép

                    

Kép

                    

Kép

                    

Kép
 

A mappában található képek előnézete Izület és gerinc karbantartás